25 de febrer, 2008

WADI MUSA (PETRA)


Petra, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1985. Només la visita a Petra ja justifica el viatge a jordània, perquè malgrat hagis pogut veure Petra en pel·lícules o fotografies la seva contemplació en directe supera amb diferència tot el que haguem pogut veure sobre ella en cinema o televisió.

Petra va ser fundada en el segle VI a. C. pels nabateus. Després de diversos intents finalment els romans van conquerir Petra a l'any 106 i van imposar en ella el seu pla urbanístic usual, com per exemple els carrers amb columnes. Després de la invasió musulmana al s. VII passen 500 anys sense res destacable fins que en el s. XII els Croats es traslladen a Petra i construeixen un fort. D'aquí fins l'any 1812 es perd el rastre de la ciutat, la situació de la qual era un secret gelosament guardat i custodiat per tribus beduïnes, ja que se la considerava un lloc sagrat, a més de creure que el lloc amagava múltiples tresors. Més tard, l'explorador suís Burckhardt va trencar l'aïllament de Petra al divulgar la seva existència al món.


ON DORMIR:

AMRA PALACE: qualitat-preu és el millor que hi ha a Petra. Les habitacions són noves i confortables, l’esmorzar estava prou bé i l’hotel té psicina i jacuzzi. A més la gent que hi treballa ens ha fet sentir com a casa, hem seguit totes les seves recomanacions i ens ha anat de conya ! L’única pega és que està a prop d’una mesquita i et despertes amb els resos de bon matí.




MENJAR:

CLEOPATRA: és un restaurant molt senzill que pots menjar buffet típic beduí. El preu l’has de regatejar ( nosaltres vem aconseguir sopar per 3JD). És el restaurant més a prop de l’hotel.

AL-WADI: està ubicat a la rotonda del centre del poble ( la més famosa ). Serveixen pasta, entrepants i menjar típic beduí. La neteja no és el seu fort.



AL-ARABI RESTAURANT: va ser la millor elecció de tots els restaurants que vam anar. Està ubicat al costat del Al-wadi. Té gran varietat de menjar i begudes a bon preu i el servei és eficaç. A part d’anar-hi els viatgers, també hi van molts els autòctons (cosa que dona confiança).




COSES A VISITAR (PETRA):

Vam decidir llevar-nos aviat ( = 6 del matí) per no trobar-nos amb tots els grups de guiris que visiten Petra. Va ser una putada escolatr el despertador però poder passejar pel SIq, veure el teatre i el tresor sols va ser una experiència increïble ! L’entrada costa 21JD per un dia i 26 JD per dos dies. Nosaltres us recomanem la de dos dies per poder gaudir de cada racó de Petra amb temps.

De l’hotel a l’entrada de Petra són 4 minuts en taxi i 1’5JD per trajecte ( S’ha d’intentar regatejar que si no són capaços de cobrar-te 3JD).

Des de l’entrada fins el Siq hi ha uns 15 minuts caminant amb temples esculpits a les roques a banda i banda ( és com l’aperitiu del que et trobaràs després). Una vegada t’endinses en el Siq (estret passadís creat després d’un moviment de terres) sembla que entris en un túnel del temps que et porta cap una de les meravelles del món: el TRESOR ! ( famós per la peli d’Indiana Jones).





La veritat és que se’t fa una mica llarg el passeig pel Siq perquè a cada corba esperes que se t’aparegui... i quan menys t’ho imagines ... xaxan ! De sobte te’l trobes allà plantat. És sorprenent com un temple de fa més de 2000 anys es conservi tan increïblement bé.



El nom de Tresor li ve donat d’una llegenda en la que creien que un rei havia amagat el seu tresor en una de les urnes de la façana. Els beduins es creien tan aquesta llegenda que en la façana es poden observar els forats de les bales que van disparar per intentar trobar el famós tresor ( com era d’esperar: no va haver sort !).



Malgrat que ha primera hora pots fer totes les fotos que vulguis al tresor sense cap altre persona, la millor hora és quan el sol li dona de front ( cap a les 10-11 del matí) i els colors de la pedra s’il·luminen.




Si continues el camí i deixes enrere al Tresor el següent punt de parada obligada és el Teatre, excavat a la muntanya pels nabateus. Al voltant del teatre pots contemplar algunes de les tombes reals i perdre’t per les diferents rutes que t’ofereix Petra.




Més endavant et vas creuant amb multitud de petits, mitjans i grans temples, tombes o cases excavades en les roques. Abans d’arribar al final del camí hi ha les restes de l’antiga ciutat de Petra; només hi queden unes escales i quatre columnes però amb una mica de creativitat al poder et pots arribar a imaginar com havia estat el dia a dia en aquesta immensa ciutat!






A aquestes alçades del dia, el teu cos et crida un descans en un dels dos restaurants que hi ha després de la ciutat ( és on hi ha banys). Un cop has carregat piles et toca pujar al Monestir. Són 45 minuts de pujada ( no és fa gens pesat, perquè hi ha molts trossos d’escales, les vistes són increïbles i vas veient les botiguetes que improvisen les dones beduïnes ).








El Monestir és similar al tresor, però de dimensions majors. Realment us ho recomanem, perquè a part de la seva bellesa les vistes són impressionants. Ahh i quan arribes tens premi: un xiringuito molt ben col·locat amb uns sofàs de conya !



De baixada pel camí del Monestir ens varem trobar a tres autobusos sencers de nois i noies hindús caminant per la gruta de Petra. Va ser molt divertit recordar el nostre viatge per la India de l’any passat i a més els vestits de colors que duien les noies li donaven un toc de vida a les roques roges.




Per la nit, varem contractar una excursió de nit per Petra (Petra by night). Només l’organitzen els dilluns, dimecres i dijous. És una excursió màgica i única perquè quan el sol es posa il·luminen amb més de 500 veles el Siq i el Tresor. A més dos músics beduins toquen música en directe i t’ofereixen un té. No podíem demanar res més ! Una experiència inoblidable !




RECOMANACIONS PER VISITAR PETRA:
1.- Dur calçat còmode i tancat.
2.- Porta aigua de fora, perquè a dins és molt cara, tot i que de vegades caus en la temptació de comprar-te alguna de fresca
3.- La bateria de la càmera ha d’estar ben carregada i la memòria ben buida, perquè no parareu de fer fotos a tot !
4.- No oblidar la crema solar perquè el sol li fot canya !